Doğumda korku: 

Anneleri ve uzmanları buluşturan bir portalda soruları cevaplıyordum yıllardır. En sık gelen soru: doğumdan korkuyorum ne yapayım? 

Konu çok ÖNEMLİ.
Çünkü korku adrenalin seviyelerini yükselterek doğumda doğal salgılanan “sevgi hormonlarını” (içerisinde oksitosin, betaendorfinler, prostaglandinler olan karışık bir kokteyl) baskılar. Bu hormonların işi bedenin doğurmasını sağlamak, bunun için de bedeni ve zihni gevşetiyor, ağrı kesici etki yaratıyor, bağlanmayı destekliyorlar.  Adrenalin “kaç ya da savaş” anlamına gelir. Sizce hangisi doğumda var olmalı? 

Bu sebepten doğumda korkuyu mümkün  olduğu kadar ortadan kaldırmalısınız. Bunun için hamilelik sürecinde yapacağıız her türlü hazırlık size desteleyecektir.

Öncelikle doğumunuza bebeğinizi size getirecek bir yolculuk olarak bakın. 

Acı çekeceğiniz, lanetlendiğiniz bir şey değil bu. Anne olmaya erginlendiğiniz, bebeğinizin bu dünyaya doğru yola çıktığı, buluşma gününüz o gün. 

Evet konu etrafında çok korku var, sadece sizde değil, doğum profesyonelleri hatta doktorlar da doğumdan korkuyor. Onların da doğum travmaları var. Ne de olsa eğitimleri süreçteki patolojiyi görmek. Doğal sürece güvenmek daha zor sanırım doktorlar için. 

O sebepten bir sonraki adım sizin için doğru olan doktoru seçmek. Bakabilirsiniz doktor ziyaretleriniz bu korkunuzu besliyor mu yoksa tam aksine sizi rahatlatıyor mu? Doğumun gerçek mucizesini görebilmiş br doktor kendi travmasını da iyileştirmiş biridir. Böyle bir doktor genellikle sorumluluk almanız yönünde size teşvik eder, aynı zamanda da sizi rahatlatır. 
E kendiniz için doğru doktoru da buldunuz!

Ancak siz halen korkuyorsunuz. Tabii ki bir dereceye kadar korku olması normal, bilinmeyenden korkmak anlaşılır bi şey. E demek ki sonraki adım bilgi edinmek. Zira bu bir mucize, bedeniniz bu için tasarlanmış ve bırakın acı çekmeyi zevk alabileceğinz bir süreç bu (bu başka bir paylaşımın konusu). Korkuyu yaratan zihni olumluyla beslemek gerekiyor biraz. İnanın bu konuda doğru kaynaklardan öğreneceğiniz şeyler çok yardımcı olacak.

Zihni de beslediniz halen korku devam. Bu durumda korku hislerini ertelemiyoruz: o anı şimdiden düşünün, neler geliyor gözünüzün önüne? Nedir sizi en çok korkutan? Belki ona bir çözüm bulmak mümkündür? Yanlız ve yardımsız olmaktan mı korkuyorsunuz? birini alın yanınıza, belki bir dost ya da bir profesyonel doula(doğum destekçisi). Hastanede olmaktan mı korkuyorsunuz, ortamı biraz daha ev gibi yapma imkanı vadır belki, araştırın. Halen korkuyorsunuz: bilinki her zaman ağrı kesici, epidural...vs seçeneği de var. Şimdiden hazırlanın. 

Belki de kortuğunuz sadece kendi gücünüz… çok gizli, sinsi bir korku bu! Ve olabilir: güçlenmek için yüksek bir potansiyel var doğumda. O sebepten bu fırsatı kaçırmayın!

Peki halen kalbinizin bir köşesinde gerginlik var. Ruhsal şeyler de yapın. İbadetiniz, kalbinizi inancınıza göre açacağınız destek alacağınız şeyler, kişiler, olmadı bir uzmandan (therapist, psikolog, doula, beden terapisti…vb) destek alın. Yoga yapın, nefes çalışın, bedeninizle ve bebeğinizle yakınlık kurmanızı sağlayacak herşey adım adım destek olacaktır size. 

Özellikle olumlu paylaşımlar okuyun, dinleyin, seyredin. Unutmayın bu hayatınızın en heyecanlı seyahati olabilir. Kendinize ve bebeğinize inanın. Bebeğinizle konuşun bu süreçte, olumlu cümleler kurun, görselleyin ve inanın.

Doğumunuzda sevgi ortamı yaratın, katılan herkes için geçerli bu, baba, doktor, doula, hemşire…vs. Doğum bir sevgi eylemi. Sevginin olduğu yerde korku olmaz. Bu en çok sizin sorumluluğunuz, korkunuzun yerine sevgiyi getirin elinizden geldiğince. 

Kolay değil jenerasyonlar boyu biriktirimiş travmalarla da uğraşıyorsunuz. Sizin çabanız öncelikle kendi gücünüzle buluşmanızı sağlayacak ve çocuklarımızın sevgi ve güven dolu bir ortama doğması. Bütün hikayemizi değiştirme, kapasitesine sahipsiniz.

Siz de geleceğimize katkıda bulunmaya ve kadınlara içsel güçleriyle buluşma destek olmak isterseniz DOUM Doula ve Doğum Rehberliği Eğitimleri (http://do-um.com/Icerik/5/68/0/doula-ve-dogum-rehberligi-uzmanlasma-programi) ile ilgili bize yazın. 

Nur Sakallı
13.08.2019

DOUM Aileleri ne diyor?



Kayıt


Bizden haber almak için kayıt ol!

gönder


Bu site ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir. Bu sayfada yazılan bilgiler doktora danışılmadan tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.


Copyright © 2018 do-um.com | Tüm Hakları Saklıdır.
Artwork by Ekin Nayır
Longplay Dijital Ajans Hizmetleri Logo


doum